Szia, Életem!

Vígjáték 2022

A Nemzeti Filmintézet támogatásával készülő film egy népszerű, de ihlethiányos írónak és sosem látott kisfiának nem várt találkozásáról szól. A hirtelen nyakukba szakadt, kényszerű együttlét fordulatos, vidám és érzelmes története a fiú fantáziájának köszönhetően átlépi a valóság kereteit is. A film 2022 tavaszán kerül a magyar mozikba.

 „Egy csodálatos, de végtelenül szórakoztató folyamatról, az apává válásról szól a Szia Életem! A film címe is erre utal: egyszerre búcsúzunk attól, akik a szülővé válás előtt voltunk, és köszöntünk valami újat. A történet mindazoknak szól, akik megpróbáltak akárcsak két percet is magukra fordítva eltölteni egy kisgyerekkel egy légtérben, vagy akik csak szeretnének egy jót szórakozni, ugyanis a Szia, Életem! egy olyan vígjáték, amelyben mindannyian magunkra ismerhetünk.”

 Egy vígjáték a szülővé válásról, arról, hogy miképp lesz egy gyermektelen emberből, felelősséggel tartozó, másokról gondoskodni képes felnőtt. És ez hangsúlyosan az apa szemszögéből megközelítve. Hisz a férfi a fogantatás pillanatától a gyermek megszületéséig legjobb esetben is csak csendestárs tud lenni, és ha nagyon alázatos, kifesti a gyerekszobát, vesz új babaszéket, miközben időről időre beszél az Anya hasában cseperedő ismeretlenhez, míg a nő a saját testén, testében érzi a változást.

Aztán egy szép napon, bumm, mintha bőröndből rántanák elő, az ember kezébe nyomnak egy gyermeket, hogy mostantól te vagy az ő apja, fel kell nevelned, gondoskodnod róla, ne úgy fogd, vigyázz a kutacsára, vágd el azt a zsinórt! De a férfi nem ebben a pillanatban válik apává, hiába lesz gyermeke. Ekkor indul el, egy nagyon kalandos úton, ami a gyermek megismeréséig, és saját értékrendjének átformálódásáig tart, míg valóban össze nem csiszolódik kapcsolatuk apa-gyermek viszonnyá. És ez …. nem mindenkinek ugyanannyi idő.

Rendező: Rohonyi Gábor
Társrendező: Vékes Csaba
Producerek: Major István (Filmsquad), Geszti Péter (GRUND), Ditz Edit (GRUND), Roskó Péter (Blue Duck Arts)
Forgatókönyvíró: Vékes Csaba
Operatőr: Szatmári Péter
Szereplők: Thuróczy Szabolcs, Pásztor-Várady Mór, Kovács Patrícia, Básti Juli, Elek Feri, Mucsi Zoltán, Pálmai Anna, Scherer Péter, Tasnádi Bence
Produkció, forgalmazás, marketing: GRUND